Spring naar content

Waarom je een missie nodig hebt voor je community

Mensen hebben een natuurlijke neiging om bij een groep te horen en vinden het fijn om zich te verbinden met andere mensen. Dat is de basis van een community. Heb jij een community en wil jij deze groter maken? Of ben je van plan om binnenkort een community op te richten? Dan is het van belang om een communitymissie te hebben.

Het helder hebben van je communitymissie is belangrijk voor 3 doelgroepen: je interne organisatie, het communicatiemanagement en de deelnemers zelf. Ook helpt het om te bepalen wanneer de community succes heeft en hoe je dat succes precies meet. Het gaat het om vragen als:

  • Waar doe je het voor?
  • Hoe draagt je community bij aan je organisatie?
  • Hoe maak je je community onmisbaar?
Missie voor een online community

Identiteit vormt basis voor de communitymissie

Je moet helder hebben waar je community voor staat, want dat heb je nodig om vervolgstappen te zetten. En dat begint bij de identiteit van je community. Deze identiteit geeft betekenis aan je community en maakt aan alle stakeholders duidelijk wie je bent en waar je voor staat.

De identiteit van je community is opgebouwd uit meerdere onderdelen:

  1. Het doel van je community
  2. De identiteit van de leden 
  3. De waarden van de organisatie, de definitie van succes en het merk
  4. Een authentieke cultuur

Het belang van een missie voor een online community

Mensen moeten een goede reden hebben om zich aan te sluiten bij je community. De levensvatbaarheid van een community wordt dan ook grotendeels bepaald door een missie. Laten we daar een voorbeeld van geven.

Stel je voor dat je een community voor huisartsen opzet. Alleen dit gegeven maakt een community nog niet levensvatbaar. Daarvoor heb je juist de gezamenlijke missie nodig. Een missie van deze (online) community kan bijvoorbeeld zijn om de nieuwste medische inzichten met elkaar te delen. Maar de community kan ook als missie hebben om onder een zo groot mogelijk publiek aandacht te vragen voor de werkdruk in de huisartsenpraktijken. Twee totaal verschillende missies dus.

Hoe creëer je een effectieve missie voor een online community?

Beschrijf een missie effectief en duidelijk. Iedereen moet de gezamenlijke missie immers begrijpen. Hieronder geven wij enkele praktische tips die helpen om de missie van je community helder te krijgen en de meerwaarde van de community in kaart te brengen. Als je deze tips toepast, dan is de kans groot dat je een effectieve missie creëert.

1. Hou het zo simpel mogelijk

Bij het maken van een missie hebben veel projectgroepen de neiging om het nodeloos ingewikkeld te maken. Dit brengt twee nadelen met zich mee. In de eerste plaats is het erg ingewikkeld om een dergelijke missie uit te voeren. Tegelijkertijd is een ingewikkelde missie vaak lastiger te begrijpen door de communityleden. Daarmee gaat de missie zijn doel voorbij.

Onze tip is dus om de missie kort en simpel te houden. Enkele zinnen om de missie te beschrijven zijn meer dan genoeg. Gebruik bovendien geen vage termen of vakjargon. Een simpel beschreven missie is overigens ook gemakkelijk om te herinneren. Vergelijk het met een slogan.

Kom je er niet helemaal uit? Probeer dan eens onderstaande creatieve schrijfoefeningen:

  • Laat de leden van de projectgroep een testimonial schrijven van een fictieve deelnemer van de community. Dan kom je vanzelf op de punten die je erin terug wilt laten komen en werk je als het ware van buiten naar binnen.
  • Laat de leden van de projectgroep een persbericht schrijven over het succes van de community over 3 jaar. Hier begin je bij het eindresultaat en deze oefening helpt je om sneller scherp te krijgen wat je wilt bereiken.

2. Betrek de community

Uiteraard kun je ervoor kiezen om zelf een missie te bedenken, maar hoe weet je of de community leden deze missie onderschrijven? Om dit probleem te voorkomen, raden wij je aan om de community te betrekken bij het maken van missie. Dit kun je op verschillende manieren doen.

  • Leg bijvoorbeeld enkele mogelijke missies aan ze voor. Een selectie van de leden kiest dan de meest passende missie.
  • Of laat het helemaal aan de community over. Dan zet jij als eindverantwoordelijke vervolgens alleen de puntjes op de i.

3. Probeer uniek te zijn

Vrijwel iedereen begeeft zich tegenwoordig op het internet en om die reden zijn er ook heel veel online community’s actief. Daarom is het belangrijk om een unieke missie te hebben. Anders hebben mensen geen behoefte om zich bij je aan te sluiten.

Kijk dus eerst goed wat andere online community’s voor missies hebben. Noteer de veelvoorkomende clichés en creëer op basis daarvan een unieke en praktische missie.

4. Richt je ook op de lange termijn

Bij het opstellen van een missie is het ook belangrijk om je op de lange termijn te focussen. Een missie moet weliswaar concreet zijn, maar niet zo concreet dat het op de korte termijn al te realiseren is.

We gaan weer even terug naar het voorbeeld van de community voor huisartsen. Stel je voor dat de missie van de huisartsencommunity is om huisartsen bekend te maken met een specifieke nieuwe behandelmethode. Na het bereiken van dit doel is de relevantie van de community verdwenen. Richt je bij het maken van de missie dan ook op de lange termijn.

5. Laat je inspireren

Heb je even geen creativiteit? Dat is geen enkel probleem, want dan is het mogelijk om je te laten inspireren door de missies van andere online community’s. We raden je dan aan om vooral naar succesvolle online community’s te kijken. 

Probeer erachter te komen wat hun missie is. Zo leer je niet alleen over de keuzes voor de inhoud van de missie, maar ook welke toon goed werkt en hoe lang de missie ongeveer moet zijn. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de community’s van KNVB, TVVL of MBO Connect.

6. Ontwikkel ook een visie

Naast een missie kun je er ook voor kiezen om een communityvisie te ontwikkelen. Daarmee zet jij de missie kracht bij. Vaak wordt de missie ook duidelijker aan de hand van een visie. Maar wat is dan het verschil tussen een missie en een visie?

De missie vertegenwoordigt het bestaansrecht van een online community, maar tegelijkertijd beschrijft het ook de activiteiten die er momenteel gaande zijn. Een visie beschrijft meer de toekomst van een online community. Het is een stip op de horizon. Deze twee zijn echter prima te combineren en de meeste online community’s doen dat ook.

Hulp nodig bij het opstellen van jouw communitymissie?

Will je meer weten over hoe je een missie en visie voor je community opzet? Of wil je sparren over de kansen en mogelijkheden van jouw (online) community? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee.

Lees ook

Waarom je een missie nodig hebt voor je community

Heb jij een community en wil jij deze groter maken of ben je van plan om binnenkort een community op te richten? Dan is het van belang om een communitymissie te hebben.

Hoe richt je een kennisbank in voor jouw community?

Met een kennisbank kun je waardevolle kennis delen in jouw community. Ontdek met welke factoren je rekening houdt bij het inrichten van een kennisbank voor jouw community.

Het dagelijks werk van een communitymanager: 7 verantwoordelijkheden

Een succesvolle community heeft een goede communitymanager. Wil je weten wat het dagelijkse werk is van een communitymanager? Lees dan de 7 verantwoordelijkheden.