Spring naar content

Het meten van de ROI van een online commmunity voor beroeps- en brancheverenigingen


Het stellen van SMART-doelstellingen – doelstellingen die Specifiek, Meetbaar, Haalbaar, Relevant en Tijdgebonden zijn – is cruciaal, ook voor verenigingen, kennisinstellingen en andere non-profitorganisaties. Deze doelstellingen zijn belangrijk om niet alleen de initiële buy-in te verkrijgen, maar ook om blijvend commitment te creëren voor het implementeren en ondersteunen van een online communityplatform voor je leden.

In dit artikel bespreken we hoe je de toegevoegde waarde en ROI (Return on Investment) van een communityplatform voor jouw vereniging kunt meten.

Bij het Community Consultants Collective (CCC) bundelen experts van over de hele wereld hun krachten. Deze experts hebben ervaring in het adviseren van organisaties, hun communities en evenementen. Samen ontwikkelen ze kaders en methodologieën voor succesvolle community-strategieën. Dit artikel verkent een eerste versie van een raamwerk voor het meten van ROI voor professionele verenigingen. We nodigen je uit om feedback te geven via opmerkingen of rechtstreeks contact op te nemen met de auteurs. De CCC is van plan om meerdere iteraties van ROI-modellen voor online communities te publiceren, omdat het begrijpen en meten van ROI enorm verschilt afhankelijk van het type community, publiek, organisatie, doelen en middelen.

Op initiatief van Mathijs Vleeming en Dennis van Aalst van Yard Digital Agency en haar Community Platform voor verenigingen en kennisinstellingen, Yunits, bracht Mathijs een eerste versie van het model naar Catherine Hackney, een ervaren online community consultant uit de VS. Catherine is gespecialiseerd in het betrekken van leden van verenigingen via online communities. Na samen aan het model te hebben gewerkt, voegden meer community consultants van het CCC hun feedback toe en kwamen we tot het onderstaande “ROI-raamwerk voor communityplatforms van verenigingen”.

Mathijs en Catherine vinden dat de volgende categorieën de meeste impact hebben op professionele verenigingen en hun ledenbehoeften: ledenbehoud en -bijdrage, ondersteuning & efficiëntie, en verenigingsgroei en -relevantie. Welke KPI’s je moet gebruiken om elk van deze aspecten van community effectief te meten, zie je in het onderstaande raamwerk. Het is belangrijk om te begrijpen dat veel gedragingen meerdere Business Impact secties kunnen beïnvloeden, dus we hebben ze geplaatst in de sectie waar ze de maximale impact hebben.

Aangezien dit raamwerk zich richt op kwantitatieve gegevens, is het belangrijk op te merken dat er ook veel kwalitatieve resultaten van een online community zijn die veel impact hebben – denk aan casestudy’s, citaten van leden en getuigenissen.

ROI-raamwerk voor communityplatforms van verenigingen

BedrijfsimpactKPIs / GedragMeting
(Actief vs niet-actief
Voor vs. na lancering)
BehoudPlatform / mobiele app aanmeldingen
Openingspercentage e-mail
Doorklikratio e-mail
Sessie duur
Pagina bekeken per sessie
Gedownloade documenten
Klant levensduur
Tevredenheidsscore
NPS (Net Promoter Score)
Minder verloop van lidmaatschap
Succespercentage onboarding leden
Invullen enquête/reden
Bijdrage
Vragen gesteld / beantwoord
Likes, opmerkingen
Blogs / Artikelen geplaatst
Documenten geüpload
Evenement registraties
Deelnemers zoeken & connecties maken (DM | Volgen)
Actieve vrijwilligers
Actieve Werkgroepen
Evenement Inkomsten
NPS
Gemiddeld aantal antwoorden op vragen
Gemiddelde tijd tot reactie gemeenschap
Enquête gemeenschapsgevoel
Succesvolle connecties (bijv. mentoren, banen)
DAU/MAU
Ondersteuning en efficiëntie
Peer-to-peer gestelde vragen
Ledengestuurde antwoorden
Minder vragen over ledenondersteuning
Zoeken naar inhoud
Adoptie van producten & diensten voor leden
Feedback over producten en diensten
Minder vragen / e-mails / supportgevallen
Kostenbesparingen op e-mail/event software
Effectieve platformintegratie
Minder personeelstijd
Groei
Website / platform bezoeken
Nieuwe leden van WOM
Evenement inschrijvingen nieuwe leden
Documenten gedownload door nieuwe leden
Community SEO toekenning
Groei leden
Groei van (terugkerende) evenementdeelnemers
Verbeterde SEO/meer websitebezoeken
Externe promotie door leden van de gemeenschap
Meer positieve citaten, getuigenissen, cases
Verbeterde belangenbehartiging / Industry Impact Reports
Herhaling evenement / Nieuwe deelnemers
Relevantie Reacties op enquêtes/polls
Populaire thema’s en onderwerpen
Populairste inhoud
Vragen van medewerkers beantwoord
Reacties op berichten van medewerkers
Feedback en ideeën verzameld
Besluitvorming beïnvloed
Evenement evaluaties
Leden stemmen op GA
Impactrapporten voor de industrie
© Creative Commons. 
Gemaakt door Mathijs Vleeming & Dennis van Aalst van Yard Digital Agency & Community Platform Yunits.
Mede geschreven door Catherine Hackney

Hier zijn twee casestudies die laten zien hoe delen van het raamwerk worden toegepast:

ROI van online gemeenschappen in het echt: VBO

Mathijs hielp bij de lancering van de online community van VBO, een Nederlandse vereniging voor vastgoedprofessionals. Na onderzoek naar de behoeften en huidige processen van de leden en het verenigingsbureau, werd het gewenste gedrag op het online community platform geïdentificeerd. Er werd een strategie en onboardingplan uitgerold, gericht op bijdrage, retentie en ondersteuning & efficiëntie. Het gewenste gedrag op het platform werd gemeten als Key Performance Indicators.

In de eerste twee maanden stelden leden 100 vragen op het platform, waarop 464 antwoorden kwamen van andere leden. Binnen de eerste 5 maanden registreerde 90% van de leden zich voor het platform. Het platform verstuurt automatisch 5000 gepersonaliseerde e-mails per maand, wat het bureau ongeveer 30% tijd bespaart in de communicatie met leden, terwijl de open- en doorklikratio van de e-mails een verhoogde betrokkenheid van de leden laat zien.

ROI van online gemeenschappen in het echt: MGMA

Tijdens haar werk bij MGMA (The Medical Group Management Association), slaagde Catherine erin om de online community van leden te laten groeien, terwijl ze ook specifieke doelen en KPI-tracking implementeerde om de organisatie te helpen begrijpen wat de grote, positieve zakelijke impact is van het onderhouden van een goed beheerde online community. Catherine richtte haar doelen op bijdrage, ondersteuning en relevantie.

Door vrijwillige leden in te schakelen om zich te richten op speciale interessegroepen binnen het ecosysteem van de online community en door elke verenigingsmedewerker te trainen in het begrijpen en effectief gebruiken van het online community platform, begon MGMA binnen drie maanden resultaten te zien. Er was een duidelijker begrip van het online community platform en de voordelen die het bood voor zowel de leden als de vereniging, waardoor het eenvoudiger werd om te zorgen voor buy-in van belanghebbenden en dus voor de toekomst van de community.

Hoe meet u de ROI van uw online community?

We horen het graag van je. Wat denk jij? Wat ontbreekt hier dat belangrijk is voor hoe jij momenteel de ROI meet? Zou dit raamwerk je helpen om de waarde van een online community voor jouw beroepsvereniging aan te tonen?

Neem contact met ons op of volg Mathijs op LinkedIn om je gedachten te delen. We horen graag jouw voorbeelden van retentie, bijdrage, ondersteuning & efficiëntie, groei en relevantie om aan te tonen hoe een online community waarde toevoegt aan een beroepsvereniging en haar leden!


Mede geschreven door Community Consultants Collective bestuursleden Mathijs Vleeming van Yunits & Catherine Hackney van Confident Communities Consulting.

Lees ook

Community of Practice: De toegevoegde waarde van een online community voor beroeps- en brancheverenigingen

Moderne verenigingen faciliteren het hele jaar door gebruik te maken van online communities. Hoe voegt een online community waarde toe voor zowel de leden als de vereniging?

Communitytypen: hoe je succesvol een community opzet

Wat zijn de verschillende communitytypen? Wij leggen de verschillen uit tussen 7 verschillende communitytypen en welke jij het beste kunt gebruiken.

Het dagelijks werk van een communitymanager: 7 verantwoordelijkheden

Een succesvolle community heeft een goede communitymanager. Wil je weten wat het dagelijkse werk is van een communitymanager? Lees dan de 7 verantwoordelijkheden.