Spring naar content

Een eigen online community: kies je voor social media of een eigen platform?

‘Waarom zouden we kiezen voor een eigen communityplatform als we ook social media kunnen gebruiken voor het starten van onze community?’ Die vraag wordt vaak gesteld en dat is niet gek. Het gebruik van social media is wereldwijd volledig ingeburgerd en is niet meer weg te denken uit het moderne dagelijks leven. Voor veel organisaties is de keuze voor een bestaand socialmediaplatform, zoals LinkedIn of Facebook, dan ook een logische. Toch kan het ook zeer interessant zijn om te kiezen voor een eigen online communityplatform dat specifiek gericht is op de interesses en behoeftes van je doelgroep. 

Voordat je nadenkt over de keuze tussen social media of een eigen communityplatform, moet je jezelf de vraag stellen wat het doel is van je community. Wat is de ambitie van je organisatie? Wat wil je bereiken met je community? Als je het doel scherp hebt, kun je de voor- en nadelen goed tegen elkaar afwegen. Stel dat je incidenteel je doelgroep wilt bereiken, dan is een eigen platform waarschijnlijk niet nodig. Maar ben je op zoek naar een duurzame oplossing om je achterban met elkaar te verbinden? Dan zullen de voordelen van een eigen platform al snel zwaarder wegen dan de voordelen van een socialmediaplatform.

Om je te helpen bij je keuze tussen social media of een eigen platform zetten we de voor- en nadelen van beide keuzes op een rijtje.

Voordelen inzet bestaand socialmediaplatform

  • Ongeacht je doelgroep maakt bijna iedereen al gebruik van socialmediasites.
  • Je organisatie moet hoe dan ook aanwezig zijn op social media of is dat al. 
  • Bestaande socialmediasites zijn goedkoop om te gebruiken (marketing- en personele kosten uitgesloten). 
  • Het is relatief makkelijk om socialmedia-accounts op te zetten. Daardoor je kun je snel beginnen. 
  • Het beheer van socialmedia-accounts met behulp van webcare maakt het redelijk overzichtelijk.
  • Het werven van leden kan heel goed via bestaande socialmediasites.

Nadelen inzet bestaand socialmediaplatform

Daar staat tegenover dat bestaande socialmediaplatformen ook nadelen hebben. Het succes van je community staat of valt met het gebruik en de interactie door de deelnemers. Denken vanuit de behoeften van je deelnemers, en dan vooral de kern van betrokken en actieve deelnemers, is daarom essentieel. Binnen de community heeft jouw organisatie dan ook als primaire taak om het gesprek en kennisuitwisseling tussen de deelnemers te faciliteren, maar dat is lastig op bestaande socialmediaplatformen:

  • Socialmediaplatformen hebben een vluchtig karakter. Content die deelnemers plaatsen is al snel weer verdwenen. Daardoor zijn deze platformen niet geschikt voor het ontsluiten van kennis en ervaring, en het opbouwen van een gezamenlijk geheugen.
  • Socialmediaplatformen zijn gericht op advertenties en geld verdienen. Ze laten niet per definitie die bijdragen zien die waarde toevoegen.
  • De gebruikersdata zijn in handen van de bouwers van het platform. Daardoor kun je zelf niet analyseren waar je gebruikers op zoeken, wat ze lezen of waar ze zich voor aanmelden. Terwijl dit wel belangrijk informatie is om je beleid op te baseren. Bovendien kun je de data niet exporteren en overzetten naar een ander platform.
  • Het is niet mogelijk om socialmediasites te koppelen met andere systemen, zoals CRM-systemen, Single Sign On-systemen, kennisbanken en samenwerkingssoftware als MS Teams.

Voordelen van eigen communityplatform

  • Het opbouwen van diepgaande relaties met andere communityleden is goed te faciliteren via een eigen platform. De interactie tussen deelnemers onderling vereist veiligheid: om een reactie te plaatsen moet je je voldoende op je gemak voelen. Deze veiligheid is makkelijker te realiseren op een besloten platform. In een LinkedIn-groep of op een Facebook-pagina kunnen mensen elkaar wel vinden, maar verlaten ze sneller jouw organisatiepagina om via persoonlijke accounts het contact voort te zetten.
  • Als een socialmediasite besluit zijn voorwaarden of mogelijkheden aan te passen, kun je daar niets tegen doen. Op een eigen platform houd je regie over de (gevoelige en persoonlijke) data van de gebruikers. Bovendien kun je zelf analyses uitvoeren en de resultaten gebruiken om de community te verbeteren.
  • Een eigen platform kun je volledig aanpassen aan de wensen en behoeften van jouw community. Basisfuncties als een profiel, persoonlijk dashboard, gepersonaliseerde notificaties, deelnemers zoeken en elkaar persoonlijke berichten sturen zijn eenvoudig in te richten. Daarnaast zijn er tal van functies waarmee deelnemers meer uit je community halen. Denk aan elkaar vragen stellen, het uitwisselen van praktijkervaringen, delen van en samen werken aan documenten, en het maken van enquêtes en formulieren. Ook die functies zijn eenvoudig in te richten.
  • Een eigen platform kun je koppelen aan tal van systemen. Door de koppeling met bijvoorbeeld CRM-systemen, kennisbanken en samenwerkingssoftware als MS Teams kun je je community nog effectiever en efficiënter inzetten.
  • Branding: op een eigen platform kun je je eigen organisatie beter branden en jezelf positioneren als thought leader en/of facilitator van kennisuitwisseling.

Lees ook: 7 redenen om te starten met een online community

Nadelen van eigen communityplatform

  • Een eigen platform bouwen kost meer voorbereidingstijd voordat je van start kunt.
  • Een eigen platform kent meer operationele kosten.
  • Een eigen platform kost meer geld dan de gratis socialmediasites.
  • Je zult in het begin deelnemers naar je platform moeten trekken om te zorgen voor voldoende omvang van je community.

Hulp nodig bij het opzetten van jouw online community?

Ons team staat klaar om je persoonlijk bij te staan jouw achterban een aantrekkelijke online community te bieden. Onze communitysoftware biedt vele modules om je daarbij te ondersteunen, zodat je relatief snel van start kunt. Ons team geeft je graag persoonlijk support bij elke stap in dit traject en denkt ook graag met je mee bij het bepalen van het doel en aanpak van je community. Neem gerust contact met ons op.

Lees ook

De verschillende typen communityleden

Om een effectieve community te hebben en te laten groeien, moet je weten welke typen communityleden er zijn en hoe ze bijdragen aan de community. Wij zetten ze voor je op een rij.

12 tips om interactie te stimuleren in een online community

Eén van de factoren waaraan je het succes van een online community afmeet, is de mate van interactie. In dit artikel geven wij je een aantal tips om de interactie te stimuleren in jouw online community.

Communitytypen: hoe je succesvol een community opzet

Wat zijn de verschillende communitytypen? Wij leggen de verschillen uit tussen 7 verschillende communitytypen en welke jij het beste kunt gebruiken.