Spring naar content

8 redenen waarom je een communicatieplatform nodig hebt

Branche- en beroepsverenigingen zetten steeds vaker een communicatieplatform op. Maar er komt (veel) meer bij kijken dan het beschikbaar stellen van een digitale omgeving. Je moet jouw leden in het gebruik ervan sturen en stimuleren.

Als overkoepelende vereniging denk je misschien: leuk voor de leden maar het is vooral veel werk en wij krijgen er weinig voor terug. Toch is dit verre van waar. Hieronder lees je wat de voordelen zijn voor jouw vereniging.    

waarom je een communityplatform nodig hebt

1. Je bereikt jouw doelgroep gemakkelijk

Met een communicatieplatform voorzie je jouw leden direct van informatie vanuit jouw organisatie. Je kunt ook aan de hand van statistieken zien wie jouw berichten leest én leden krijgen de ruimte om vragen te stellen en te reageren.  

Naast het bieden van informatie, heb je de mogelijkheid om jouw doelgroep te benaderen voor input. Een poll of survey verspreid je veel eenvoudiger onder je leden. Vraag ze bijvoorbeeld allemaal om feedback of vraag het juist aan een geselecteerd groepje aan de hand van bepaalde kenmerken. En dit allemaal in een afgeschermde, veilige omgeving.  

2. Je bouwt met elkaar een collectief geheugen op 

Als branche- of beroepsvereniging wil je jouw kennis delen. Maar je weet dat jouw leden ook kennis hebben. Ze hebben tenslotte de praktijkervaring. In een communicatieplatform delen ze deze kennis niet alleen gemakkelijk en snel. De kennis blijft ook beter beschikbaar en toegankelijk voor anderen.

Je bouwt samen met jouw leden een collectief geheugen op dat gemakkelijk doorzoekbaar is. En je vindt eenvoudiger experts onder jouw leden die expertises hebben die je als organisatie wellicht niet in huis hebt.  

3. Het ontlast de organisatie van jouw vereniging  

Als jouw leden digitaal bij elkaar antwoord vinden, of in het collectieve geheugen van jouw platform, dan ontlast dit de medewerkers van jouw vereniging. De stroom van gebruikelijke vragen neemt af.

En van de overgebleven vragen of zorgen die binnenkomen, maak je nieuwe content in de vorm van vraag en antwoord of achtergrondartikelen die je daarna op jouw platform plaatst.  

4. Je krijgt een beter begrip van de behoeften en aspiraties van jouw leden 

Op een communicatieplatform gaat het niet alleen om het verspreiden van informatie. Het is een voortdurende dialoog tussen zowel de vereniging en haar leden als tussen leden onderling.

Als je een door de gemeenschap geleid gesprek mogelijk maakt en hieraan meedoet, krijg je inzicht in wat de vakgroep bezighoudt. Je krijgt een veel beter beeld van hun behoeften en aspiraties.

Als je die kent en werkelijk begrijpt, heb je meer mogelijkheden om hierop in te spelen. Bijvoorbeeld door het opzetten en aanbieden van een cursus over een nieuwe trend. Of door op gemeentelijk of landelijk niveau de belangen van je leden te behartigen. Zo zorg je ervoor dat de vorm en inhoud van jouw communicatie beter aansluiten bij de behoeftes en prioriteiten van jouw leden. 

5. Je speelt sneller in op zorgen en frustraties

Door de activiteiten op jouw platform nauwlettend in de gaten te houden, herken je eerder zorgen of frustraties onder jouw leden. Dit kan over de branche gaan maar ook over de vereniging zelf. 

Merk je onbegrip of irritatie over iets dat je recent communiceerde? Een snelle respons om miscommunicatie op te helderen voorkomt verdere misstanden en neemt irritaties weg. Dit komt weer ten goede aan de reputatie van en het vertrouwen in jouw organisatie.  

6. Verschillende perspectieven versterken jouw besluitvorming 

Als branche- of beroepsvereniging vertegenwoordig je vaak jouw gemeenschap als geheel. Dan moet je wel alle perspectieven kennen en niet alleen de invalshoek van de luidste stem of sterkste mening.

Op jouw eigen communicatieplatform creëer je mogelijkheden voor professionals, specialisaties, juniors, seniors of vertegenwoordigers van verschillende standpunten om hun stem te laten horen.

Zo krijg je een evenwichtig beeld van de standpunten van de gemeenschap en versterk je de waarde van de uiteindelijke beslissing die je als overkoepelde vereniging maakt.  

7. Ook niet-leden zien wat je doet   

Op een communicatieplatform hoef je niet alles af te schermen. Je hebt ook de keuze om bepaalde content aan niet-leden aan te bieden. Niet-leden krijgen zo een goed beeld van wat je doet en wat ze nog meer kunnen verwachten als ze lid worden.

Maar het gaat hier om meer dan nieuwe leden werven. Als branche- of beroepsvereniging wil je invloed uitoefenen op zaken die het vakgebied verbeteren. Dit is van belang voor leden, niet-leden en soms zelfs andere stakeholders in de maatschappij.

Wie een goede, zichtbare en actieve community heeft, bouwt een reputatie op als expert die serieus genomen wordt.  

8. Er ontstaat saamhorigheid   

Deze is vrij eenvoudig, maar online gemeenschappen kunnen zo leuk zijn. Je hebt de kans om samen grote dromen aan te wakkeren, te praten over de ambities van het vakgebied en te brainstormen met beroepsgenoten. In het kort: het is een plek voor inspiratie, plezier en saamhorigheid.  

Wil je de specifieke voordelen van een online community voor jouw vereniging weten? 

Ons team zette al voor meerdere branche- en beroepsverenigingen een online community op in uiteenlopende vakgebieden. Onze communitysoftware biedt vele modules om je daarbij te ondersteunen, zodat je relatief snel van start kunt.

Wil je meer tips over de kansen en mogelijkheden van een online community of wil je graag communitymanager worden? Neem gerust contact met ons op, wij denken in een vrijblijvend adviesgesprek graag met je mee. 

Lees ook

Hoe zorg je voor groei van jouw online community?

Hoe je jouw community laat groeien hangt af van wat voor type organisatie je hebt en wie je doelgroep precies is. We geven je tips over hoe je de groei stimuleert van je online community.

Versterk engagement in je online community met deze 2 nieuwe Yunits-functionaliteiten

Voor een succesvol online communityplatform is engagement cruciaal. Hoe actiever en betrokkener gebruikers zijn, hoe groter de waarde van de online community. Daarom hebben wij 2 nieuwe functionaliteiten ontwikkeld voor ons online communityplatform Yunits.

De verschillende typen communityleden

Om een effectieve community te hebben en te laten groeien, moet je weten welke typen communityleden er zijn en hoe ze bijdragen aan de community. Wij zetten ze voor je op een rij.