Spring naar content

6 Fouten bij het opbouwen van een online community

Steeds meer verenigingen wagen zich aan een digitale community. Maar met de haast om er eentje op te zetten, kun je per ongeluk veel over het hoofd zien. 

Wat zijn de veel voorkomende fouten bij de opbouw en implementatie van een online community en hoe kun je deze fouten vermijden? Lees het in dit artikel!

1. Een online community starten voordat je de doelgroep goed kent (of zij elkaar goed kennen)

De verbinding die mensen ervaren in een community van gelijkgestemden, of tussen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, kun je niet afdwingen. 

Enerzijds zijn mensen geneigd om eerst iemand in de ogen te kijken, voordat ze het gevoel hebben dat ze de ander kunnen vertrouwen. Veel verenigingen die een online community starten, merken dan ook dat er eerst fysiek contact nodig is tussen leden om elkaar te leren kennen, voordat zij online kennis en informatie uitwisselen en delen.  

Anderszijds komen leden alleen terug op je platform en delen ze alleen kennis en informatie met elkaar, over zaken die voor hen echt van belang zijn. Weten welke specifieke en dringende behoeften, problemen of doelstellingen jouw leden hebben, is dan ook essentieel voor het succes van jouw online community.  

Voordat je hiermee van start gaat, is het dan ook raadzaam om jouw concept of opzet te toetsen en onderzoeken onder (een deel van) je leden. Je kunt hiervoor enquêtes, interviews of online polls inzetten. 

Een andere manier is door een aantal ambassadeurs te vragen je eerste concept of opzet te testen en hier feedback op te geven. Laat hen goed meedenken met waar de behoeftes en pijnpunten zitten en welke oplossingen daarin ontzorgen. Het voordeel van deze early adopters is dat zij zich op deze manier ook mede-verantwoordelijk voelen voor het succes van de online community. Dat kan in een later stadium ook weer van pas komen.  

2. De community zien als commercieel verkooppunt

Wie zijn communityplatform alleen ziet als een kanaal om diensten of producten te verkopen, slaat de plank volledig mis. Je moet ook wat komen brengen en niet alleen halen in een community, het is een wisselwerking. 

Diensten en producten verkopen kan bijvangst zijn, maar werkt niet als het het primaire doel is. Doelen die je wel goed kunt bereiken met het opzetten van een online community, vind je hier: 8 redenen waarom je een communicatieplatform nodig hebt 

3. De regels te streng handhaven

In iedere community gelden bepaalde regels en gedragscodes. Maar niemand zit te wachten op een politieagent die de hele tijd vertelt wat je wel of niet mag doen. 

Probeer er in eerste instantie op te vertrouwen dat jouw leden zich wel aan de richtlijnen houden. Gebeurt dat niet, dan kun je altijd iemand een-op-een aanspreken op bepaald gedrag. Maar vaker filteren negatieve bijdragers zichzelf uit de community doordat andere leden hen daarop aanspreken. Dit is eigenlijk beter, want het heeft nog groter gevoel van gedeelde identiteit tot gevolg die de onderlinge band tussen leden nog meer versterkt.

Ook de inhoud van een bericht met zelfpromotie kan voor meerdere leden relevant zijn, dus probeer ook hier met vertrouwen mee om te gaan. Hierdoor voelen leden zich meer gewaardeerd en nodig je uit tot interactie. 

4. Niemand aanwijzen die tijd en steun krijgt om de community aan te jagen

Als je wilt dat jouw gemeenschap bloeit, moet je activiteit stimuleren en het coördineren met doelbewuste, strategische acties. Hiervoor heb je een deskundige communitymanager nodig die niet alleen weet wat er moet gebeuren, maar die ook de tijd en steun van het bestuur of de directie krijgt.

Bouwen aan een community kost heel veel tijd van de voortrekkers. De 90/9/1 regel gaat dan ook op: 2.000 zitten erop, 10% is actief en 1% doet heel veel. Stel je hier niet de juiste middelen (in tijd en budget!) voor beschikbaar vanaf het begin, dan komt je online community niet van de grond. Ondanks een goed concept.

5. Onrealistische verwachtingen hebben over de groei

Zie je het al voor je? Een online community die perfect aansluit bij de wensen van jouw doelgroep, een enthousiaste groep early-adapters die heel actief zijn, een big-bang kickoff en binnen een paar maanden een groot en bekend online platform… Mis! Online community’s hebben tijd nodig om te groeien. Minstens 1-2 jaar.

Afhankelijk van het type organisatie en jouw doelgroep, zijn er verschillende manieren om de online community te laten groeien. Zo zien we natuurlijke groei, groei via expansie of groei via bestaande leden. Meer weten? Lees hier Hoe zorg je voor groei van jouw online community?

6. Denken dat je er bent als je een communityplatform hebt

Een online community opzetten heeft een lange adem nodig. Het opzetten van een platform is slechts stap 1, daarna begint het echte werk pas. Want hoe krijg je leden zover dat ze informatie of kennis delen? En hoe stimuleer je interactie? Kortom, hoe zorg je ervoor dat men elkaar weet te vinden?

Duidelijkheid geven over wat je organisatie te bieden heeft en welke thema’s van belang zijn, vormen de eerste stap. Ook helpt het om een duidelijke missie te hebben voor je community. 

Daarbij helpen een warm welkom voor nieuwe leden en moet je het eenvoudig maken om deel te nemen. 

In het begin ben je zelf de initiator en organiseer je content, events en stel je vragen. Pas als er genoeg deelnemers zijn, verschuift die rol van initiator naar mediator. Maar denken dat de community het daarna zelf wel afkan, is een grote denkfout. Je moet het blijven voeden.

Meer weten? Lees hier 12 tips om interactie te stimuleren in een online community

Wil je meer tips over de kansen en mogelijkheden van een online community? 

Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Lees ook

De verschillende typen communityleden

Om een effectieve community te hebben en te laten groeien, moet je weten welke typen communityleden er zijn en hoe ze bijdragen aan de community. Wij zetten ze voor je op een rij.

12 tips om interactie te stimuleren in een online community

Eén van de factoren waaraan je het succes van een online community afmeet, is de mate van interactie. In dit artikel geven wij je een aantal tips om de interactie te stimuleren in jouw online community.

Digitale dienstverlening en de veranderende rol van verenigingen [4/5] 

Moderne verenigingen faciliteren kennisdeling en verbinding tussen leden. Dat doen ze het hele jaar door. Hoe doen zij dit nu concreet?